Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2011 22:00 - Управление на личните финанси - HomeBank
Автор: simeo Категория: Технологии   
Прочетен: 6686 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 30.07.2011 11:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Няма значение дали сме богати или бедни, всички ние трябва да разполагаме и да харчим някакви пари. Всеки от нас има някакъв месечен или седмичен бюджет, от който може да харчи за храна, облекло, услуги или някакви други нужди. Много често обаче се случва, че парите не ни стигат, или че не сме изчислили правилно колко пари имаме и колко трябва да изхарчим този месец или тази седмица. За някои хора това не е проблем. Те са намерили начин да управляват добре финансите си, но има хора, които все още не са решили или не са намерили начин как да управляват финансите, или не го правят добре и често изпадат в ситуация, в която в края на месеца не знаят за какво са си изхарчили парите. Има хора, които искат да имат история на това как са си похарчили парите предният месец и на база на това да градят планове как да ги изхарчат следващият месец, но не знаят как. Точно за такива хора е тази статия - за хора които търсят лесен начин да управляват своите финанси.  image Като човек, който работи в ИТ сферата, мога да предложа като решение на горният въпрос програма, която да помага при управлението  на финансите. Програмата се казва HomeBank и лесно може да бъде свалена и инсталирана от тук: homebank.free.fr/. Има версии за Windows, Mac, Linux(Ubuntu, Open Suse, Debian, Fedora и мн. др). 
image
Програмата е напълно безплатна и се инсталира локално на компютъра ви като за да работи не й трябва интернет връзка, тоест всички данни, които се описват и използват в нея, се съхраняват на компютъра и няма как например някой недоброжелател или пък от данъчните да ви прегледат сметките и бюджета (освен ако вие не им я покажете естествено :) ).
Може да работи с няколко сметки като за всяка сметка може да се дефинират приходи и разходи по дати. Като при дефиниране на разход се уточнява къде е направен разхода, за какво е направен разхода и т.н. Могат да се дефинират категории разходи. Например: хранителни продукти, гориво, облекло, забавление и т.н. След като се дефинират разходите, те остават в програмата като история и когато се наложи да се прегледат и да се направи месечен отчет колко пари за какво са били изхарчени.
image
Изглед с дефинирани разходи
Принципа на работа с програмата е следният. Първо се дефинира сметка с някакво име, например "Основна сметка" или "Домашна сметка". В нея се посочва начална сума или след като се създаде се захранва с някаква сума (например месечният ви бюджет), след което в дадената сметка може да се дефинират разходи. За всеки разход може да се укаже датата кога е направен, типа на разхода(хран. продукти, дрехи и т.н), къде е направен (Билла, Кауфланд, Карфур и т.н) и някакво описание. Програмата може да работи с различни видове типове плащания - в брой, банка, кредитна, дебитна карта и др. След всеки направен разход зададената начална сума намалява като по всяко време може да се направи ново захранване. Всеки направен разход за дадената сметка остава като история и винаги може да се преглежда или редактира. Освен тази сметка, която дефинирахме, можем да дефинираме още сметки, например спестовна сметка или сметка за специфични разходи. Така можем да управляваме всичките си финанси без проблем. Естествено след това можем да правим справки и да гледаме статистики на разходите и приходите за произволно избрани от нас периоди и чрез различни зададени от нас филтри.
Освен това програмата предлага страхотни инструменти за анализ и статистика, както и много добри филтри при преглед на разходите. Ето няколко снимки с екрани на различни видове диаграми които предлага програмата:
image Кръгова диаграма
image
Барова диаграма


image
Линева диаграма

  Мога да кажа, че това е една страхотна програма за управлние и счетоводство на личните или семейните финанси. Също за някого може да е предимство, че програмата я има и преведена на български език (при инсталация се избира езика). По-подробна информация, документация, както и повече снимки за програмата  може да бъдат намерени на сайта: homebank.free.fr/index.php.



Гласувай:
1



1. анонимен - heel lifts for shoes
29.10.2012 10:47
Shoe or <a href=http://mydepression.org/pg/profile/IsabellaOy>Click This Link </a> insoles are an amazingly successful addition to a podiatrist's armory and have helped numerous individuals but no healthcare practitioner who values their individuals safety would ever advise their use throughout sporting activities where motion is critical
<a href="http://int.lababiochem.ru/groups/test/wiki/7f8da/Shoe_Lifts_Grow_Taller_With_Heel_Lifts_Look_Taller_Using_Heel_Lifts.html">shoe lifts</a>
http://www.mequam.com/profile-3641/info/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: simeo
Категория: Технологии
Прочетен: 49808
Постинги: 9
Коментари: 26
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031